Pro-Värin Juhlavuosi

40 vuotta yhteistä matkaa

Pro-Väri juhlii tänä vuonna 40 vuotista historiaansa ammattilaisille suunnattuna auto- ja teollisuusmaalien erikoisliikkeenä. 40 vuodessa on moni asia muuttunut. Ennen kaikkea muutoksen huomaa teknisten laitteiden ja ohjelmistojen kehittymisenä. Vielä 40 vuotta sitten osa väreistä löytyi suoraan hyllystä valmissävynä, ja sekoitettavien sävyjen kaavat katsottiin mikrofilmiltä tai paperikorteista. Vuosien varrella kaavaohjelmat muuttuivat MS-DOS-käyttöjärjestelmää hyödyntäviksi, ja siitä edelleen nykyisen kaltaisiksi Windowsilla toimiviksi, spektrofotometrillä eli värimittarilla varustetuiksi tietopankeiksi.

Pro-Väri on aina halunnut kulkea kehityksen kärjessä. Varsinais-Suomen ensimmäinen tietokoneohjattu värimittari hankittiin yritykseen jo 1986. Pro-Väri oli myös ensimmäinen maalikauppa, jossa sävytettyjen maalien tiedot siirtyivät sävytyskoneesta suoraan kassalle, jolloin myyjä pystyi yhdellä napin painalluksella hakemaan tiedot aiemman tuoterekisterin ja hinnaston selaamisen sijaan.

Myös myytävät tuotteet ovat muuttuneet ja kehittyneet merkittävästi vuosien varrella. Automaaleissa siirryttiin ensin keinohartseista akryyleihin ja liuotinpohjaisiin värimassoihin. Ajatuksellisesti suurin mullistus koettiin 2000-luvun alussa, jolloin massavärit muuttuivat vesiohenteisiksi. Siitäkin selvittiin, vaikka joidenkin asiakkaiden puhekielessä termi ”vesiliukoinen” elää edelleen vahvana. Teollisuusmaaleissa polyuretaani-, epoksi- ja alkydimaalit ovat pitäneet pintansa. Suuntaus on toki niissäkin jo pitkään ollut kohti enemmän kuiva-ainetta eli maalia, ja vähemmän liuotinta sisältäviä ratkaisuja.

Kehitystä on tapahtunut myös maalareiden työvälineissä. Tiettävästi kukaan ei enää maalaa pölynimuriruiskulla. Sen sijaan lähes kaikki käyttävät imureita pölynpoistoon hionnan yhteydessä. Jos joskus aikoinaan maalia saattoi ruiskutuksen jälkeen olla enemmän maalarin päällä kuin maalattavassa kohteessa, pitävät nykyaikaiset Airmix- ja HVLP -ruiskut huolen, että maali päätyy juuri oikealla paineella, pienellä hävikillä kohteen pintaan. Myös nykyaikaiset suojaimet ovat onneksi lisänneet työmukavuutta ja -turvallisuutta.

Ainoa asia, joka 40 vuodessa ei ole muuttunut, on se, että edelleen tämä on asiakaspalvelutyötä ja ihmisten välistä kanssakäymistä. Laitteet ja ohjelmat ovat tärkeitä apuvälineitä, mutta tärkeintä on kuitenkin vuorovaikutus päivittäisessä toiminnassa. Pro-Väri perustettiin asiakkaita ja heidän palvelemistaan varten. Pro-Värin 40 vuotta onkin ollut ennen kaikkea yhteinen matka asiakkaidemme ja päämiestemme kanssa.

Perheyritys – Pro-Värin historiaa

Pro-Väri sai alkunsa vuonna 1983, kun Harri Litsilä perusti ensimmäisen Pro-Väri-myymälän Saloon. Maalausalan ammattilaisille suunnattua kauppaa tehtiin aluksi 70 neliön myymälätiloissa Helsingintien varressa. Kipinän oman yrityksen perustamiseen Harri sai työskennellessään paikallisen rautakaupan maaliosaston hoitajana. ”Tuohon aikaan ammattiasiakkaille ei ollut omia palvelupisteitä, vaan kaikki ovesta tulevat asiakkaat palveltiin vuorollaan saman tiskin takaa.

               

Haastavista palvelutilanteista oppineena Harri sai idean perustaa ammattiasiakkaille suunnatun, paremman palvelun maalikaupan. Yrityksen toiminta-ajatus oli tarjota ammattilaisille nopeampaa ja täsmällisempää palvelua sekä laajempi valikoima erikoistuotteita kuin kuluttaja-asiakkaille suunnatusta kaupasta. Toiminnan pikkuhiljaa kasvaessa kompakti myymälätila vaihtui nykyaikaisempaan myymälään Salon Meriniityssä. Uusi sijainti ammattiasiakkaita paremmin palvelevalla liikepaikalla sai aikaan asiakasmäärän kasvun ja asiakaskunnan monipuolistumisen. Vuonna 1992 Pro-Väri avasi toisen myymälän Turkuun, Kärsämäentielle. Näin paikallisesta maalikaupasta tuli maakunnallinen ja toimintasäde muuttui 50 kilometristä 200 kilometriin. Harrin puoliso, Anne tuli miehensä rinnalle Pro-Värin liiketoimintaan 1990-luvun loppupuolella ja perheen poika, Anssi autteli jo pikkupoikana vanhempiaan myymälän töissä. Vuodesta 2019 lähtien Anssi on toiminut Pro-Väri Groupin toimitusjohtajana, Harrin jatkaessa hallituksen puheenjohtajana.

2000-luvun lopulla Pro-Värin liiketoiminta laajeni, kun yrityskaupan myötä maalien ja maalaustarvikkeiden maahantuonti siirtyi Pro-Väri Import Oy:lle. Pro-Väri Import sijaitsee logistisesti keskeisellä paikalla Tuusulassa, Uudellamaalla. Yrityksen suorat yhteydet Euroopan merkittävimpiin maalausalan valmistajiin takaavat asiakkaille entistä laajemman tuotevalikoiman ja lyhyemmän toimitusajan. Pro-Värin yhteistyö maalausalan ykkösbrändien kanssa on ollut pitkäjänteistä ja jatkuu aina vain vahvempana. Vuonna 2021 Pro-Väri laajensi myös myymälätoimintansa Uudellemaalle avaten kolmannen myymälän, joka sijaitsee Tuusulan Kalliotiellä samassa kiinteistössä Importin kanssa.

Asiakkaat ovat tärkeä osa Pro-Värin jo 40 vuotta kestänyttä tarinaa. Sujuva vuoropuhelu, keskinäinen arvostus ja ymmärrys sekä yhteinen tahtotila saada asiakkaiden liiketoiminta loistamaan, ovat yrityksen menestyksen salaisuus. Kaksi sukupolvea, kolme kaupunkia, 20 rautaista maalausalan ammattilaista, ja tuhansia asiakkaita yksittäisistä autoharrastajista kansainvälisiin suuryrityksiin. Asiakkaiden luottamus Pro-Väriä kohtaan innostaa kehittymään jatkuvasti. ”Haluamme olla huomenna parempia kuin mitä olemme tänään” kiteyttää Anssi.

               

Jaa artikkeli

Viimeisimmät artikkelit

Tarjoukset

Silco X-CURE 10L ilmakuivuvalakkapaketti

Kuukauden teema

Silco automaalitarvikkeet – laatua kustannustehokkaasti

Tähtituote

EVERCOAT – laadukkaat kitit USA:sta

Vinkit ja ohjeet

UV-tuotteiden käyttö lisääntymässä henkilöautojen korjausmaalauksessa

Yleinen

DeBeer julkistaa uuden sekoitussävyn kuluvan kesän aikana

Suosituimmat tägit

Viimeisimmät artikkelit