Floppi automaalauksessa

Autojen korjausmaalauksessa sävytarkkuus on oleellinen asia, varsinkin jos maalataan yksittäinen osa tai tehdään häivytettävä paikkamaalaus. Nykyautoissa metallihohto- ja helmiäissävyt ovat todella yleisiä ja automaalin pelkkä sävytarkkuus ei ole ainoa asia, johon tulee kiinnittää huomiota, vaan lisäksi floppi on toinen tärkeä asia. Automaalauksessa floppi tarkoittaa metallihohtokiteen tai helmiäisen asettumista maalikalvossa. Floppi on muutos sävyssä tai sävyvoimakkuudessa, joka muuttuu katselukulman tai -etäisyyden mukaan. Esimerkki flopista: sävy ja efekti (metallihohto tai helmiäinen) näyttää korjausmaalauksen jälkeen hyvältä kohtisuoraan katsottaessa. Kun maalausta katsotaan sivusta, sävy tai efekti muuttuu erilaiseksi (esim. tummenee). Tällöin korjattu kohta erottuu selkeästi muusta maalipinnasta. Floppi saattaa tulla esiin myös valaistuksessa, esim. auton ollessa kammiossa keinovalossa maalaus näyttää hyvältä, mutta ulkona luonnonvalossa korjaus erottuu selvästi. Maalattua pintaa kannattaakin aina tarkastella päivänvalolampulla, jos luonnonvaloa ei ole saatavilla.

Floppi esiintyy helmiäisissä ja metallihohtosävyissä. Solid -sävyissä ei ole floppia, koska näissä ei ole efektiä tuottavia kiteitä. Ymmärtääkseen, miksi floppia on ei ole solid -sävyissä, voidaan metallihohtokiteet ja helmiäispigmentit kuvitella pieniksi peileiksi. Kun valoa osoitetaan tällaiseen kiteeseen tai pigmenttiin, se heijastaa valon takaisin täsmälleen samaan suuntaan. Valon heijastumisen voimakkuus on suurinta kohtisuoraan katsottaessa ja heijastuminen saattaa alentua voimakkaasti siirryttäessä sivumpaan, riippuen heijastavien kiteiden asettumisesta maalipinnassa.

Havainnekuva flopista. Metallikiteet voidaan ajatella pieninä peileinä, jotka heijastavat valoa. Mikäli kiteet ovat asettuneet epäjärjestyneisesti valo taittuu siten, että sävy muuttuu katselukohdan mukaan ja korjattu kohta näkyy.
Floppia on erilaista

Peittävissä metallihohtosävyissä, joissa metallikide on kooltaan suuri tai karkea, nämä heijastavat valoa hajautetusti pinnassa ja pinta peittyy helpommin valoa heijastavista kiteistä, eikä valon heijastumisen voimakkuus juuri muutu katselukulman mukaan. Tämänkaltaisilla sävyillä on alhainen floppi.

Heikommin peittävissä metallihohtosävyissä, joissa metallikide on kooltaan pieni tai hieno, nämä kiteet heijastavat huonommin valoa takaisin, koska heijastava pinta on kooltaan pienempi. Jos katsotaan pintaa kohtisuoraan, valon heijastuminen on voimakkainta ja valon voimakkuus alenee katsomiskulman muuttuessa. Eli, sivusta katsoessa valon heijastuminen alenee voimakkaasti. Tämänkaltaisilla sävyillä on korkea floppi, eli ne floppaavat helposti. Sävyt, joilla floppi on korkea, ovat yleistyneet paljon, koska tämänkaltaiset sävyt ovat hyvin näyttäviä ja sävyefektit voimakkaita.

Perusvinkkejä flopin kanssa toimimiseen:
  • ruiskuta pinta märempänä, metallikiteet pääsevät asettumaan märässä maalikalvossa tasaisemmin, eikä floppia pääse syntymään niin helposti
  • käytä hitaampaa ohennetta, jos mahdollista
  • hienompi metallihohtokide vaalenee kohtisuoraan katsottaessa ja vaalenee myös sivuun siirryttäessä
  • karkeampi metallihohtokide vaalenee kohtisuoraan katsottaessa ja tummenee sivuun siirryttäessä
  • floppi additiivia voidaan lisätä sävymassaan, joka lisää sävymassassa valon imeytymistä, tekee metallihohtokiteiden asettumisesta hallitumpaa, sekä näin vähentää floppia.

DeBeer 900+ vesiohenteisen automaalin floppiadditiivi tuotenumero: 9999/1. Saatavilla on myös uusi versio, DeBeer disorient additive MM9091, tuotenumero: 99091/1.

ICRIS -sävykaavoihin on lisätty mahdollisuus vaihtaa molempien tuotteiden välillä, joten vanhasta floppiadditiivista ei tarvitse heti vaihtaa uuteen.

DeBeer disorient additive MM9091 peittokyky ja efektinhallinta ovat parantuneet, metallikide asettuu hallitummin märkäkalvossa, joten floppia saadaan vähennettyä. Lisäksi uutta floppiadditiivia kuluu entistä versiota vähemmän, paremmasta peittävyydestä johtuen. DeBeer MM9091 ominaisuudet tulevat parhaiten esille sävyissä, joissa floppia esiintyy paljon kuten hienommat ja vaaleammat metallihohtohopeat tai vaaleat metallihohtovihreät. Automaalauksesta on tehty entistäkin helpompaa.

Kysy lisää teknisestä neuvonnastamme, linkki

Debeer automaalista voit lukea lisää valmistajan sivuilta, linkki

Jaa artikkeli

Viimeisimmät artikkelit

Tarjoukset

Silco X10 7,5L yleislakkapaketti tarjoushintaan 195€

Kuukauden teema

Silco automaalitarvikkeet – laatua kustannustehokkaasti

Tähtituote

EVERCOAT – laadukkaat kitit USA:sta

Vinkit ja ohjeet

UV-tuotteiden käyttö lisääntymässä henkilöautojen korjausmaalauksessa

Yleinen

DeBeer kirkaslakat käyttötaulukko

Suosituimmat tägit

Viimeisimmät artikkelit